De Houtkrant Maart 2021

GILZE – Het gaat goed met houtverwerkende bedrijven die zich toeleggen op prefab en houtskeletbouw. Dat geldt ook voor PrefabLine uit Gilze. Een forse toename van het aantal klussen deed het bedrijf beslissen om de productiecapaciteit op te schroeven. De aanschaf van de Hundegger SpeedCut 3 was dan ook een logische stap.

PrefabLine startte in 2000 als ‘gewoon’ timmerbedrijf, maar eigenaar Eric Kock zag een kleine tien jaar later al dat prefab en houtskeletbouw konden zorgen voor stabiliteit en zelfs groei van zijn bedrijf. Rond 2010 stapte Prefabline dan ook in z’n geheel over op de kwalitatieve prefab- en skeletbouw van nieuwbouwwoningen, renovatie, verbouw- en aanbouwprojecten, dakkappellen en wanden. Op dit moment zijn er zo’n twintig mensen werkzaam bij het bedrijf, waarvan tien in de productie, zes op kantoor en vier in de afmontage. “De overstap naar prefab en houtskelet bleek achteraf een goede stap te zijn. En ook nu zijn de vooruitzichten gunstig. Hout heeft de wind in de rug, bouwen met hout kan relatief snel en nu de Wet Kwaliteitsborging er aan zit te komen heeft prefab bouwen nog meer kans. In een geconditioneerde binnenruimte ben je beter is staat om kwaliteit te garanderen dan op een natte, vochtige en koude bouwplaats.”

Minder afval

En dus was de stap om op zoek te gaan naar een snellere manier van produceren niet zo heel vreemd. Kock: “We wisten al vrij snel dat we een Hundegger wilden hebben, omdat dit perfect aansluit op ons productieproces. Daar waar we voorheen het zagen, frezen, boren nog op verschillende machines uitvoerden kunnen we dat nu allemaal op deze SpeedCut 3. Bovendien voorziet de SpeedCut de bewerkte onderdelen van geprinte barcodes, zodat je het aantal fouten kunt minimaliseren. Dat alles bij elkaar versnelt en vereenvoudigt het productieproces aanzienlijk. Ik denk dat we het zaagwerk een tijdswinst realiseren van 30 procent. En ook belangrijk: deze Hundegger is ook in staat om het zaagverlies te beperken. We maken nu optimaal gebruik van het hout en kunnen het afval tot een minimum beperken. Hout is duur, dus dat is een factor die steeds belangrijker gaat worden”, zegt Kock, die er direct aan toevoegt dat de Hundegger nog niet de hele dag ‘draait’. “Maar dat hoeft ook niet. De machine past exact binnen ons productieproces. Ik vind het wel een prettig idee dat we nog wat ruimte over hebben.”

Tijhuis

Het contact met Tijhuis Houtbewerkingsmachines in Hengelo was snel gelegd, omdat zhet bedrijf uit Hengelo Hundegger-dealer in Nederland zijn. ‘We hebben voor de aanschaf een aantal gesprekken gehad met Tijhuis. Die gesprekken verliepen altijd vlot en aangenaam. We hebben alle opties doorgenomen en kwamen uiteindelijk uit bij deze SpeedCut 3. Alle afspraken die we hebben gemaakt zijn ze nagekomen. Het plaatsen van de machine door de monteurs van Tijhuis duurde ongeveer een week, maar dat hebben we goed in kunnen passen in het lopende productieproces. Een paar van onze mensen hebben in Duitsland bij Hundegger een cursus gevolgd. En verder krijgen we goede ondersteuning van de servicedienst van Tijhuis. Als er problemen zijn dan bellen we in eerste instantie met de helpdesk van Hundegger in Duitsland. En komen we er niet uit, dan kunnen we altijd nog terecht bij Tijhuis. Als we een vraag hebben, dan wordt daar snel actie op ondernomen.”