Rabo en Co voorjaar 2021

Duurzaam houtskelet

Houtskeletten als basis voorwoningen en utiliteitsbouw. Ze zijn flink in opkomst. Niet verwonderlijk: houtskeletbouw is een hoogwaardige en duurzame keuze.

Eric Kock maakte zo’n tien jaargeleden met zijn Bouwbedrijf Eric Kock B.V. de switch naar prefab bouw. Nu produceert hij met vijftien medewerkers en een flexibele schil duurzame woningen in een geconditioneerde omgeving. ‘Met prefab bouw wilde ik onderscheidend vermogen creëren én minder weersafhankelijk zijn. Dat vergde de nodige investeringen, want volledige prefab houtskeletbouw is een heel andere bouwtechniek. We hebben gespecialiseerde machines én een sterk team3D-tekenaars; de absolute basiseisen. Daarmee werken we eerst het hele gebouw in 3D uit, inclusief constructieberekening. Vervolgens wordt de prefab op locatie in een week of twee afgebouwd. De vraag is de laatste jaren vanuit het hele land enorm gestegen. Grotere aannemers hebben het druk en besteden dit soort werk uit. Bij ons krijgen ze de kwaliteit waarop ze kunnen verder bouwen.

Een tweede reden voor de stijgende vraag is de bewustwording rondom duurzaamheid. Met houtskeletbouw kun je allereerst betere rc-waarden behalen. Dat wil zeggen dat de woning een betere warmteweerstand heeft. In de wanden verwerken we dikke pakken isolatie, dat lukt bij traditionele bouw niet. Woningen met houtskeletbouw zijn dus enorm geschikt voor als je energieneutraal wil wonen. Bovendien geeft de isolatie in de winter warmte en in de zomer juist een koel gevoel. Verder zorgt dit droogbouwsysteem voor veel minder vocht in de woning. Ook dat is heel behaaglijk en hout is nu eenmaal veel minder kil dan steen en beton. Een ander duurzaam argument is dat houtskeletbouw CO2 opslaat. Tot slot is bouwen met hout een circulaire keuze: je kun het materiaal over 50 jaar weer hergebruiken. Wij weten dan ook zeker dat onze producten veel toekomstperspectief hebben en ik ben blij dat we deze keuze voor ons bedrijf hebben gemaakt.

Maar vooral trots op dit team die zo professioneel bouwt aan een duurzamere wereld.’